Det ble en blodrød slutt på ekstremåret 2019 i Sverige. Med over 200 bomber og rekord i antall skyteepisoder så avsluttes året med over 29 drap, en rekke drapsforsøk og minst 31 skadde, bare i Desember måned

Det har i Desember måned vært over 29 drap og en rekke drapsforsøk. Mer enn 31 personer er skadd av skytevåpen eller kniv. (se liste nederst) Det har vært umulig å få med seg alt så tallene kan være mye høyere.

Denne måneden ble det også funnet flere døde kropper som kan være drap begått tidligere enn desember. I tillegg er det flere forsvinninger som kan vise seg å være drap. Det er også over 30 tilfeller, mange alvorlige, av personer som er knivstukket eller skutt, og som kan dø av skadene.

Året har også vært fullt av andre ekstreme volds hendelser med angrep på politi en rekke steder, masseslagsmål, kidnappinger, voldtekter, bilbranner og annen kriminalitet.

REKORD I ANTALL SKYTEEPISODER

Politiet kunne den 12. november opplyse om et rekordår i antall skyteepisoder. Det var 44 skyteepisoder bare i Midt-Sverige i årets ti første måneder.

I Uppsala har det vært 28 skyteepisoder, og den 5 desember opplyste politiet at det hadde hadde vært 32 bekreftede skyteepisoder i Malmö i løpet av 2019. I forhold til folketallet går derfor Uppsala nå forbi Malmö.

Det mistenkes også rekord i antall knivepisoder.

OVER 200 BOMBER PÅ ETT ÅR

Den 8. november fikk vi vite at det var gått av nærmere 200 bomber i Sverige, hittil i år. Det var dobbelt så mange som Aftenposten rapporterte uka tidligere

Problemet er også at denne volden sprer seg. Nå går Uppsala opp og topper statistikken. Stadig flere områder i Sverige betegnes som farlige, og allerede i 2017 regnet man med mellom 60 og 70 slike områder i Sverige. Sverige hadde tre utenforskapsområder I 1990. I dag er det 186.

Det er så kaotiske og lovløse tilstander i Sverige at allerede første dagen i 2019 sa Sveriges statsminister at han ikke utelukker å sette inn militæret mot gjengkriminaliteten. Det var før 200 bomber gikk av og Sverige opplevde et voldelig ekstrem år uten like.

EKSTREMVOLDEN ER DEN NYE NORMALEN

Volden i Sverige synes ustoppelig. Fengslene fylles opp og mange farlige mennesker slipper ut på gaten etter avhør som følge av kapasitetsmangel. Vi ser det samme i Norge. Farlige knivdesperadoer slipper ut etter avhør.

En svensk mor sier til NRK at Sverige er som en krigssone, og det skaper frykt i hele landet. En mann fra Malmö sier til NRK at dette er den nye normalen. Folk begynner å bli vant til det.

Den 21. desember ble en julefest i en villa i Västeräs utsatt for ran. En gruppe bevæpnede, maskerte menn truet og ranet 20 av festdeltakerne.

Det är vilda västern här i Sverige. Man blir rädd, säger en granne i villaområdet till Expressen.

Selv Kong Carl Gustaf uttrykker bekymring over kriminaliteten i Sverige i sin årlige juletale på svensk radio.

Eksplosjoner og skuddvekslinger gjør allmennheten urolig. En uro som deles av meg og min familie, sier kongen.

I følge Svensk politi er det 50 brutale gjenger som herjer bare i Stockholm, men dette begynner å bre seg til store deler av Sverige.

KUNNE VERT MYE VÆRRE

Til tross for et omfattende og offensivt politiarbeid som har bidratt til mange pågripelser og fengslinger av sentrale personer, så øker den grove volden. Det får en til å tenke på hvor ille det egentlig kunne ha vært. For på tross av alle de grufulle hendelsene så avverger også svensk politi mange, hvilket betyr at det egentlig skulle ha vært mange flere slike overskrifter.

På julaften stoppet svensk politi en bil med ladde våpen. Politiet tror de kan ha forhindret et gjengdrap.

Andre ganger er det ren flaks

Første juledag ble et område i Gøteborg avsperret og folk evakuert. Politiet fant en bombe som av uklare årsaker ikke har eksplodert.

Og kanskje har vi en del uoppklart i vente?

En 43 årig norsk kvinne forsvant julekvelden i Landskrona. Tilbake sitter hennes barn, og man vet foreløpig ikke hva som har skjedd.

Mamma skulle aldrig hålla sig borta så här länge utan att höra av sig, säger hennes son till Aftonbladet.

BLODRØD DESEMBER – Her er et utvalg hendelser i desember måned, inkludert nyttårsnatten i året 2019:

 1. PERSON HITTAD DÖD I SUNDSVALL(Expressen 01.01.20) Det är rubricerat som mord och en person är frihetsberövad i morgentimmerna.
 2. MAN KNIVHUGGEN PÅ NYÅRSNATTEN(Aftonbladet 01.01.20) Polisen utreder ett mordförsök i Trollhättan. En man knivhöggs under nyårsnatten.
 3. DÖD PERSON HITTAD I BOTKYRKA(Expressen 01.01.20) Polisen har spärrat av ett område omkring en pendeltågsstation i Botkyrka kommun, söder om Stockholm. En förundersökning om mord har inletts.
 4. EN MAN KNIVSKUREN EFTER BRÅK (Expressen 31.12.19) En man har blivit knivskuren i Vinslöv efter ett större bråk, skriver polisen på sin hemsida. Mannen har förts med ambulans till sjukhus.
 5. MORDFÖRSÖK I ÅKERSBERGA – TVÅ SKADADE (GP 31.12.19) Två skadade män i 20-årsåldern hittades utomhus i Åkersberga centrum, nordost om Stockholm, på tisdagskvällen. Enligt polisen har de skadats av något vasst föremål.
 6. MAN SKJUTEN I RINKEBY – DET VAR FYRA MASKERADE MÄN (Aftenbladet 31.12.19) En ung man har skjutits utomhus i Rinkeby i norra Stockholm. Mannen har förts till sjukhus.
 7. BLODIGT FYND FÅR POLISEN ATT MISSTÄNKA MORD I KÖPING (Aftonbladet 30.12.19) Polisen misstänker nu att den man som försvann i onsdags i förra veckan har blivit mördad.
 8. SKOTTLOSSNING I GÖTEBORG – EN PERSON DÖD (Aftonbladet 29.12.19) Stor polisinsats på plats.
 9. LARM OM BOMBMAN I TUNNELBANAN – MASSIV POLISINSATS(SVT 29.12.19) Väska omhändertagen.
 10. TVÅ MÄN SKÖTS NER UTANFÖR EN PIZZERIA – EN DÖD (Aftonbladet 29.12.19) Två män i 20-årsåldern sköts ner utanför en pizzeria i Biskopsgården i Göteborg på söndagen. Den ene dog och den andre skadades allvarligt.
 11. MAN HITTAD DÖD I PERSONBIL – MISSTÄNKT MORD (GP 29.12.19) Larmet kom in från en privatperson vid 11:30-tiden under söndag förmiddag.
 12. KVINNA HITTAD DÖD I BOSTAD – MAN GRIPEN FOR MORD(Expressen 29.12.19) I en lägenhet i Alingsås har en död kvinna hittats och en man i 45-årsåldern har anhållits misstänkt för mord.
 13. MAN KNIVSKUREN I HEDEMORA (SVT 28.12.19) Polisen larmades tidigt på lördagsmorgonen till en adress i centrala Hedemora där en man i 25-årsåldern blivit knivskuren.
 14. VAPEN AVFYRADES I ORMINGE – TRE PERSONER GRIPNA(SVT 28.12.19) En man avlossade ett vapen i Orminge i Nacka kommun natten mot lördagen. Enligt polisen avfyrades vapnet i samband med ett bråk på platsen.
 15. MISSTÄNKT MORDFÖRSÖK – FYRA GRIPNA (VK 28.12.19) En man i 30-årsåldern kom själv in till akuten i Västerås på fredagskvällen, där det visade sig att han hade stickskador på kroppen, skriver polisen på sin hemsida.
 16. KRAFTIG EXPLOSION I FLERFAMILJSHUS – TVÅ SKADADE (Aftonbladet 27.12.19) En kraftig smäll skakade bostadsområdet Kobjer i Lund i kväll. Delar av en vägg på ett flerfamiljshus blåstes ut av explosionen.
 17. KNIVMAN SKJUTEN AV POLISEN UTANFÖR MATAFFÄR (Aftenbladet 27.12.19) Polisen sköt en knivbeväpnad man utanför en Ica-butik i Deje. Mannen ska ha gjort utfall mot patrullen – som då svarat med att öppna eld.
 18. KVINNA KIDNAPPAD EFTER MORDFÖRSÖK PÅ MAN (GP 27.12.19) Polisen har inlett en särskild händelse efter att en kvinna misstänks ha förts bort av flera okända män från en adress utomhus i Bergsjön. I samband med händelsen ska kvinnans man ha knivhuggits i ryggen.Dagen etter ble hun funnet gående langs E4, bundet på hender og blodig i ansiktet…
 19. KNIVBEVÄPNAD MAN GRIPEN PÅ POLISTATION (Ekurien 27.12.19) Strax innan klockan 16 kom larmet om att en man med ett stickvapen i handen befann sig i centrala Eskilstuna. ska ha hotat en person i en butik innan han gick in på polisstationen.
 20. KRAFTIG SMÄLL UTANFÖR HELSINGBORG (SVD 27.12.19) Någonting har detonerat utanför en fastighet i Ramlösa. – Det var en kraftig detonation. Det är skador på fyra fastigheter. Larmet om sprängningen kom 03.25, och Nationella bombskyddet har kallats till platsen. Inga personskador är rapporterade.
 21. MORDFÖRSÖK – PERSON SKJUTEN I HUVUDET (Aftonbladet 26.12.19) En person har förts till sjukhus efter skottlossning i Jordbro söder om Stockholm.
 22. KVINNA HITTAD SKADAD – MAN GRIPEN FÖR MORDFÖRSÖK (Sydsvenskan 26.12.19) Under annandagen hittades en kvinna skadad i en bostad. Polisen hade då kallats till platsen efter larm om en pågående misshandel på den mindre orten utanför Kristianstad.
 23. GROV MISSHANDEL I TOMELILLA – TVÅ GRIPNA (Sydsvenskan 26.12.19) Mann med hovudskad förd till sjukhuset i Ystad.
 24. TRE PERSONER KNIVSKURNA – MAN GRIPEN (GP 26.12.19) Göteborg – En man greps misstänkt för grov misshandel under juldagskvällen. Han ska ha skurit tre andra personer med kniv, bland annat i ansiktet.
 25. MISSTÄNKT MORD I KUNGSBACKA – EN GRIPEN (Aftonbladet 26.12.19) En person misstänks ha mördats i Kungsbacka söder om Göteborg. Larmet kom till polisen sent på juldagskvällen.
 26. KNIVBRÅK I CENTRALA HELSINGBORG – EN ALLVARLIGT SKADAD (SVT 25.12.19) Vid 14-tiden på juldagen bröt ett knivbråk mellan tre personer ut i centrala Helsingborg. Samtliga tre fick uppsöka sjukhus, varav den ena med allvarliga skador.
 27. SKJUTNING I STOCKHOLM – TRE FÖRDA TILL SJUKHUS (Aftonbladet25.12.19) Flera personer har förts till sjukhus, två med skottskador i benet, enligt uppgifter till Aftonbladet. Den tredje personen ska ha träffats av rikoschetten.
 28. TAXIFÖRARE UTSATT FÖR GROV MISSHANDEL – FÖRDES TILL SJUKHUS. (Enkoping 25.12.19) Under juldagskvällen larmades polisen om att en taxichaufför misshandlats i centrala Enköping. Grov misshandel enligt polisen.
 29. SVENSK MÖRDAD INFÖR SIN FAMILJ PÅ GATA I LONDON (Sydsvenskan 24.12.19) En 36-årig man från Malmö sköts till döds på öppen gata i London på julafton. Mordet knyts till den svenska gängvärlden, misstänker polisen.
 30. KVINNA HITTAD DÖD I VILLA – MAN GRIPEN FÖR MORD (Aftonbladet 24.12.19) En kvinna hittades död i en villa i Västerås på julafton. Polisen har startat en mordutredning.
 31. MISSTÄNKT KIDNAPPNING I KÖPING LILLEJULAFTEN UTREDS SOM MORD (Aftonbladet 24.12.19) En kropp har hittats nergrävd på en ödslig gård i Köping lillejulaften. En man och en kvinna är häktade i mordfallet.
 32. VASKERIBRÅK – KVINNE FORSØKTE Å KNIVSTIKKE KVINNE(Expressen 22.12.19) En uenighet på et vaskeri på Hässleholmen i Borås medførte at den ene kvinnen gikk og hentet en brødkniv og forsøkte og stikke den andre kvinnen i magen.
 33. KNIVSTUKKET UTENFOR MCDONALDS RESTURANT (Gøteborgposten 22.12.19) En mann ble Søndag knivstukket utenfor en McDonalds resturant i Bäckebol.
 34. TILL SJUKHUS EFTER MORDFÖRSÖK (Expressen 22.12.19) En man utsattes på söndagskvällen för ett mordförsök i Kortedala i Göteborg när han knivhöggs flera gånger.
 35. MANN SKUTT I BENET I HELSINGBORG (Aftonbladet 22.12.19) En person i 45-årsåldern hittades tidigt på söndagsmorgonen med skottskador nära ett flerfamiljshus i södra stadsdelarna.
 36. FYRA ANHÅLLNA EFTER SKJUTNING I ERIKSBERG (SVT 19.12.19) En man blev under torsdagskvällen skjuten i Eriksberg i Uppsala. Efter en stor polisinsats kunde polisen gripa fyra män som senare anhölls. Han är förd med ambulans till sjukhus
 37. TONÅRING IHJÄLHUGGEN – STOR POLISINSATS (Aftonbladet 19.12.19) Person i halloween-mask flydde – två gripna.
 38. LEILIGHET BESKUTT I HELSINGBORG – EN SKADD (Aftonbladet 19.12.19) Ett antal personer befann sig i en lägenhet i Helsingborg när den natten till torsdagen besköts med flera skott, meddelar polisen.
 39. EN MANN SKUTT OG DREPT I SKÅNE (Aftonbladet 19.12.19)En 25 år gammel mann ble torsdag skutt og drept i Kristianstad i Skåne. Politiet jakter minst to gjerningspersoner.
 40. TVÅ MÄN SKJUTNA I UPPSALA: STOR POLISINSATS(Aftonbladet 16.12.19) Männen satt i en bil när de besköts i Uppsala sent på söndagen. En av dem dog av sina skador. – Flera skott avlossades.
 41. MAN GRIPEN FÖR MORDFÖRSÖK PÅ BEHANDLINGSHEM (Aftonbladet.16.12.19) En person i 40-årsåldern har skadats av ett stickvapen på ett behandlingshem i närheten av Katrineholm.
 42. EN DØD ETTER RESTURANTRAN (Aftonbladet 14.12.19) I Sverige er en mann død etter at tre maskerte menn tok seg inn på en resturant. Den drepte ble skadet med machete etter at det oppstod bråk under ranet.
 43. SKYTEEPISODE I VÄSTERÅS – to skadd (ABC nyheter 13.12.19) To personer er sendt til sykehus med skuddskader etter en skyteepisode i Västerås
 44. MISSTÄNKT MORDFÖRSÖK I SOLLENTUNA (Aftonbladet 13.12.19) Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord efter att en man i 30-årsåldern hittades stikkskadad i Tureberg i Sollentuna norr om Stockholm.
 45. SKOTTLOSSNING MOT LEILIGHET I UPPSALA (SVT 13.12.19) En lägenhet i Kvarngärdet i Uppsala besköts under fredagskvällen. Enligt polisen ska skott ha gått igenom ett fönster.
 46. MISSTÄNKT MORD I STOCKHOLM (Aftonbladet 13.12.19) En död person har hittats i en lägenhet i Hammarby Sjöstad i Stockholm.
 47. TO PERSONER ER SKUTT I HÄSSLEHOLM (Aftonbladet 12.12.19) En stor polisinsats inleddes i Hässleholm efter att två skottskadade män hittats utomhus.
 48. MAN SKJUTEN TILL DÖDS I SUNDSVALL (Aftonbladet 12.12.19) En man sköts till döds i Sundsvall under natten mot torsdagen. Tre personer har anhållits misstänka för mord.
 49. DÖD PERSON HITTAD I TYRESÖ (Aftonbladet 12.12.19) En död person har hittats i Tyresö utanför Stockholm. En förundersökning om mord har inletts.
 50. UNG MAN HITTADES DÖD – MISSTÄNKT MORD (Aftonbladet 11.12.19) En ung man har hittats död i Lövgärdet i nordöstra Göteborg.
 51. MISSTÄNKT MORD I ÅNGE – TVÅ ANHÅLLNA (Aftonbladet 11.12.19) Två personer har anhållits skäligen misstänkta för mord sedan en man i 20-årsåldern hittats avliden i en bostad i Ånge.
 52. KROPP INVIRAD I FILT HITTAD I SKOG – MORD UTREDS (Aftonbladet 08.12.19) En misstänkt mördad man hittades i skogen utanför Kalix.
 53. TO SKOTNE OG DREPNE VED NATTKLUBB I SVERIGE (NRK 05.12.19) To menn er døde av skadane dei fekk då dei vart skotne utanfor ein nattklubb i den svenske byen Norrköping natt til torsdag.
 54. MISSTÄNKT MORD I KATRINEHOLM (Aftonbladet 05.12.19) En man i 60-årsåldern hittades under eftermiddagen död i Katrineholm. En person greps kort därefter och har anhållits, misstänkt för mord.
 55. VITTNE SKADAT VID MORD I MALMÖ (Aftonbladet 05.12.19) En man i 20-årsåldern har skjutits till döds i Segevång i Malmö. Ett vittne skadades i samband med mordet.
 56. MAN HITTAD DÖD PÅ RASTPLATS: UTREDER MORD (Aftonbladet 05.12.19) Mannen hittades strax före klockan 18 vid en rastplats längs med E20 i höjd med Hallandsåsen och ska enligt den som slog larm då ha varit död.
 57. DÖDSSKJUTNING I MALMÖ (Aftonbladet 03.12.19) Man i 25-årsåldern sköts på öppen gata
 58. MANN DØD ETTER SKYTING I MALMÖ (Aftenposten 2. des. 2019) En mann ble funnet med livstruende skader i Malmö etter at politiet fikk melding om skyting mandag kveld.
 59. KVINNA HITTAD DÖD – MISSTÄNKT MORD (Aftonbladet 02.12.19) En kvinna i 45-årsåldern hittades död i en lägenhet i centrala Landskrona vid 15-tiden på söndagen.

(Gjengitt med tilatelse av Reelt.no)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here