søndag, februar 28, 2021

HITTIL I ÅR HAR 3,3 MILLONER DØDD AV SULT

4

I samme tidsrom som nær 175.000 mennesker har dødd av eller med Koronaviruset, har 3,3 millioner dødd av sult, og med koronatiltakene kan adskillig flere millioner dø.

Hittil i år har 3.300.000 mennesker i verden dødd av sult, og tallet vil bli over 10 millioner ved årets slutt. Koronatiltakene kan doble det tallet…

Lockdown, grensestengning, portforbud, handelsblokader og redusert tilgang av importert mat setter millioner av mennesker i fare for å miste tilgang til mat, medesiner og andre viktige ting.

Frykter stor matmangel og sultdød i utviklingsland

Det norske folket er hovedsaklig sikret mat gjennom norsk matproduksjon, men situasjonen langt verre for utviklingsland. Utviklingsfondet frykter for matkrise, spesielt i Afrika.

Også India vil få store problemer. Delstaten Dehli med 19 millioner innbyggere opplever allerede matkrise, viser studier som Centre of Policy Research har gjort.

Landene har lite utbygget infrastruktur og et allerede presset helsevesen og man forventer kraftige økninger i matvarepriser i de rammede områdene.

Allerede før koronakrisen var det over 820 millioner mennesker som ikke har tilgang til nok mat. Dette tallet vil fort kunne gå drastisk opp. Det skriver Utviklingsfondet i en pressemelding

«International Food Policy Research Institute anslår at spredningen av koronaviruset kan føre til at ytterligere 14 millioner mennesker vil falle under den såkalte fattigdomsgrensen.

Vi står dermed i fare for at koronatiltakene vil ta livet av adskillig flere mennesker enn selve viruset, og med bare en liten del av det tiltakene koster samfunnene kunne man reddet millioner.

Sjokk-kampanjen mot Korona kan ikke begrunnes medisinsk

Koronatiltakene verden over har til nå kostet minst mellom 200-300.000 milliarder. Det er ufattelige summer og det stopper neppe der. Vi kan fort komme opp i 500.000 milliarder kroner. Det utgjør i så fall 50 norske oljefond.

Målet med Koronatiltakene er å spare menneskeliv, men flere ser ut til å kunne dø av tiltakene og ikke selve viruset. I tillegg dør det millioner som kunne vært reddet med en brøkdel av kostnadene

Tusener av bedrifter går konkurs, familier går i oppløsning, og bare hittil i år har 326.782 mennesker i verden tatt sitt eget liv. Hovedsaklig av økonomiske årsaker og samlivsproblemer, men også av andre psykiske problemer som man garantert kunne gjort mye med om man hadde økonomi til det.

Nær 1,4 millioner døde av influensa i 2017-18 sesongen

I toppåret 2017-18 døde nær 1,4 millioner av influensa og nær 1,4 milliarder ble smittet. I USA døde 61.000. Det er 330 millioner mennesker i USA og ganger man 61.000 med 3 får man 183.000 som er ca pr milliard. Det utgjør 1,4 millioner på verdensbasis.

Til sammenligning har vi nær 175.000 som har dødd av eller med Koronaviruset i seg på 5 måneder.

Hittil i år har 181 personer i Norge dødd av eller med Korona. I Norge dør ca 900 av influensa i en vanlig sesong, men i toppåret døde 1400. Ingen tiltak ble gjort da.

Andre viktige tall

Hittil i år har 256.642 dødd av vannrelaterte sykdommer, hovedsaklig på grunn av mangel på rent drikkevann, og disse tallene kan nær tredobles for året 2020.

 • Hittil i år har 3.956.292 dødd av andre smittsomme sykdommer
 • Hittil i år har 298.934 dødd av Malaria
 • Hittil i år har 2.502.950 dødd av kreft
 • Hittil i år har 512.315 dødd av Aids

Disse menneskene har tilsynelatende ikke samme verdi som f.eks. 100.000 hovedsaklig syke og aldrende Europeere som har dødd av eller med korona.

Samtidig har hele 2.317.214 barn under fem år har dødd hittil i år, og de fleste av dem kunne nok ha vært reddet om man hadde ressurser til det…

Sjokk-kampanjen mot Korona kan dermed ikke begrunnes medisinsk

(Kilde – Worldometer)

SVERIGE – BLODRØD SLUTT PÅ EKSTREMÅRET

0

Det ble en blodrød slutt på ekstremåret 2019 i Sverige. Med over 200 bomber og rekord i antall skyteepisoder så avsluttes året med over 29 drap, en rekke drapsforsøk og minst 31 skadde, bare i Desember måned

Det har i Desember måned vært over 29 drap og en rekke drapsforsøk. Mer enn 31 personer er skadd av skytevåpen eller kniv. (se liste nederst) Det har vært umulig å få med seg alt så tallene kan være mye høyere.

Denne måneden ble det også funnet flere døde kropper som kan være drap begått tidligere enn desember. I tillegg er det flere forsvinninger som kan vise seg å være drap. Det er også over 30 tilfeller, mange alvorlige, av personer som er knivstukket eller skutt, og som kan dø av skadene.

Året har også vært fullt av andre ekstreme volds hendelser med angrep på politi en rekke steder, masseslagsmål, kidnappinger, voldtekter, bilbranner og annen kriminalitet.

REKORD I ANTALL SKYTEEPISODER

Politiet kunne den 12. november opplyse om et rekordår i antall skyteepisoder. Det var 44 skyteepisoder bare i Midt-Sverige i årets ti første måneder.

I Uppsala har det vært 28 skyteepisoder, og den 5 desember opplyste politiet at det hadde hadde vært 32 bekreftede skyteepisoder i Malmö i løpet av 2019. I forhold til folketallet går derfor Uppsala nå forbi Malmö.

Det mistenkes også rekord i antall knivepisoder.

OVER 200 BOMBER PÅ ETT ÅR

Den 8. november fikk vi vite at det var gått av nærmere 200 bomber i Sverige, hittil i år. Det var dobbelt så mange som Aftenposten rapporterte uka tidligere

Problemet er også at denne volden sprer seg. Nå går Uppsala opp og topper statistikken. Stadig flere områder i Sverige betegnes som farlige, og allerede i 2017 regnet man med mellom 60 og 70 slike områder i Sverige. Sverige hadde tre utenforskapsområder I 1990. I dag er det 186.

Det er så kaotiske og lovløse tilstander i Sverige at allerede første dagen i 2019 sa Sveriges statsminister at han ikke utelukker å sette inn militæret mot gjengkriminaliteten. Det var før 200 bomber gikk av og Sverige opplevde et voldelig ekstrem år uten like.

EKSTREMVOLDEN ER DEN NYE NORMALEN

Volden i Sverige synes ustoppelig. Fengslene fylles opp og mange farlige mennesker slipper ut på gaten etter avhør som følge av kapasitetsmangel. Vi ser det samme i Norge. Farlige knivdesperadoer slipper ut etter avhør.

En svensk mor sier til NRK at Sverige er som en krigssone, og det skaper frykt i hele landet. En mann fra Malmö sier til NRK at dette er den nye normalen. Folk begynner å bli vant til det.

Den 21. desember ble en julefest i en villa i Västeräs utsatt for ran. En gruppe bevæpnede, maskerte menn truet og ranet 20 av festdeltakerne.

Det är vilda västern här i Sverige. Man blir rädd, säger en granne i villaområdet till Expressen.

Selv Kong Carl Gustaf uttrykker bekymring over kriminaliteten i Sverige i sin årlige juletale på svensk radio.

Eksplosjoner og skuddvekslinger gjør allmennheten urolig. En uro som deles av meg og min familie, sier kongen.

I følge Svensk politi er det 50 brutale gjenger som herjer bare i Stockholm, men dette begynner å bre seg til store deler av Sverige.

KUNNE VERT MYE VÆRRE

Til tross for et omfattende og offensivt politiarbeid som har bidratt til mange pågripelser og fengslinger av sentrale personer, så øker den grove volden. Det får en til å tenke på hvor ille det egentlig kunne ha vært. For på tross av alle de grufulle hendelsene så avverger også svensk politi mange, hvilket betyr at det egentlig skulle ha vært mange flere slike overskrifter.

På julaften stoppet svensk politi en bil med ladde våpen. Politiet tror de kan ha forhindret et gjengdrap.

Andre ganger er det ren flaks

Første juledag ble et område i Gøteborg avsperret og folk evakuert. Politiet fant en bombe som av uklare årsaker ikke har eksplodert.

Og kanskje har vi en del uoppklart i vente?

En 43 årig norsk kvinne forsvant julekvelden i Landskrona. Tilbake sitter hennes barn, og man vet foreløpig ikke hva som har skjedd.

Mamma skulle aldrig hålla sig borta så här länge utan att höra av sig, säger hennes son till Aftonbladet.

BLODRØD DESEMBER – Her er et utvalg hendelser i desember måned, inkludert nyttårsnatten i året 2019:

 1. PERSON HITTAD DÖD I SUNDSVALL(Expressen 01.01.20) Det är rubricerat som mord och en person är frihetsberövad i morgentimmerna.
 2. MAN KNIVHUGGEN PÅ NYÅRSNATTEN(Aftonbladet 01.01.20) Polisen utreder ett mordförsök i Trollhättan. En man knivhöggs under nyårsnatten.
 3. DÖD PERSON HITTAD I BOTKYRKA(Expressen 01.01.20) Polisen har spärrat av ett område omkring en pendeltågsstation i Botkyrka kommun, söder om Stockholm. En förundersökning om mord har inletts.
 4. EN MAN KNIVSKUREN EFTER BRÅK (Expressen 31.12.19) En man har blivit knivskuren i Vinslöv efter ett större bråk, skriver polisen på sin hemsida. Mannen har förts med ambulans till sjukhus.
 5. MORDFÖRSÖK I ÅKERSBERGA – TVÅ SKADADE (GP 31.12.19) Två skadade män i 20-årsåldern hittades utomhus i Åkersberga centrum, nordost om Stockholm, på tisdagskvällen. Enligt polisen har de skadats av något vasst föremål.
 6. MAN SKJUTEN I RINKEBY – DET VAR FYRA MASKERADE MÄN (Aftenbladet 31.12.19) En ung man har skjutits utomhus i Rinkeby i norra Stockholm. Mannen har förts till sjukhus.
 7. BLODIGT FYND FÅR POLISEN ATT MISSTÄNKA MORD I KÖPING (Aftonbladet 30.12.19) Polisen misstänker nu att den man som försvann i onsdags i förra veckan har blivit mördad.
 8. SKOTTLOSSNING I GÖTEBORG – EN PERSON DÖD (Aftonbladet 29.12.19) Stor polisinsats på plats.
 9. LARM OM BOMBMAN I TUNNELBANAN – MASSIV POLISINSATS(SVT 29.12.19) Väska omhändertagen.
 10. TVÅ MÄN SKÖTS NER UTANFÖR EN PIZZERIA – EN DÖD (Aftonbladet 29.12.19) Två män i 20-årsåldern sköts ner utanför en pizzeria i Biskopsgården i Göteborg på söndagen. Den ene dog och den andre skadades allvarligt.
 11. MAN HITTAD DÖD I PERSONBIL – MISSTÄNKT MORD (GP 29.12.19) Larmet kom in från en privatperson vid 11:30-tiden under söndag förmiddag.
 12. KVINNA HITTAD DÖD I BOSTAD – MAN GRIPEN FOR MORD(Expressen 29.12.19) I en lägenhet i Alingsås har en död kvinna hittats och en man i 45-årsåldern har anhållits misstänkt för mord.
 13. MAN KNIVSKUREN I HEDEMORA (SVT 28.12.19) Polisen larmades tidigt på lördagsmorgonen till en adress i centrala Hedemora där en man i 25-årsåldern blivit knivskuren.
 14. VAPEN AVFYRADES I ORMINGE – TRE PERSONER GRIPNA(SVT 28.12.19) En man avlossade ett vapen i Orminge i Nacka kommun natten mot lördagen. Enligt polisen avfyrades vapnet i samband med ett bråk på platsen.
 15. MISSTÄNKT MORDFÖRSÖK – FYRA GRIPNA (VK 28.12.19) En man i 30-årsåldern kom själv in till akuten i Västerås på fredagskvällen, där det visade sig att han hade stickskador på kroppen, skriver polisen på sin hemsida.
 16. KRAFTIG EXPLOSION I FLERFAMILJSHUS – TVÅ SKADADE (Aftonbladet 27.12.19) En kraftig smäll skakade bostadsområdet Kobjer i Lund i kväll. Delar av en vägg på ett flerfamiljshus blåstes ut av explosionen.
 17. KNIVMAN SKJUTEN AV POLISEN UTANFÖR MATAFFÄR (Aftenbladet 27.12.19) Polisen sköt en knivbeväpnad man utanför en Ica-butik i Deje. Mannen ska ha gjort utfall mot patrullen – som då svarat med att öppna eld.
 18. KVINNA KIDNAPPAD EFTER MORDFÖRSÖK PÅ MAN (GP 27.12.19) Polisen har inlett en särskild händelse efter att en kvinna misstänks ha förts bort av flera okända män från en adress utomhus i Bergsjön. I samband med händelsen ska kvinnans man ha knivhuggits i ryggen.Dagen etter ble hun funnet gående langs E4, bundet på hender og blodig i ansiktet…
 19. KNIVBEVÄPNAD MAN GRIPEN PÅ POLISTATION (Ekurien 27.12.19) Strax innan klockan 16 kom larmet om att en man med ett stickvapen i handen befann sig i centrala Eskilstuna. ska ha hotat en person i en butik innan han gick in på polisstationen.
 20. KRAFTIG SMÄLL UTANFÖR HELSINGBORG (SVD 27.12.19) Någonting har detonerat utanför en fastighet i Ramlösa. – Det var en kraftig detonation. Det är skador på fyra fastigheter. Larmet om sprängningen kom 03.25, och Nationella bombskyddet har kallats till platsen. Inga personskador är rapporterade.
 21. MORDFÖRSÖK – PERSON SKJUTEN I HUVUDET (Aftonbladet 26.12.19) En person har förts till sjukhus efter skottlossning i Jordbro söder om Stockholm.
 22. KVINNA HITTAD SKADAD – MAN GRIPEN FÖR MORDFÖRSÖK (Sydsvenskan 26.12.19) Under annandagen hittades en kvinna skadad i en bostad. Polisen hade då kallats till platsen efter larm om en pågående misshandel på den mindre orten utanför Kristianstad.
 23. GROV MISSHANDEL I TOMELILLA – TVÅ GRIPNA (Sydsvenskan 26.12.19) Mann med hovudskad förd till sjukhuset i Ystad.
 24. TRE PERSONER KNIVSKURNA – MAN GRIPEN (GP 26.12.19) Göteborg – En man greps misstänkt för grov misshandel under juldagskvällen. Han ska ha skurit tre andra personer med kniv, bland annat i ansiktet.
 25. MISSTÄNKT MORD I KUNGSBACKA – EN GRIPEN (Aftonbladet 26.12.19) En person misstänks ha mördats i Kungsbacka söder om Göteborg. Larmet kom till polisen sent på juldagskvällen.
 26. KNIVBRÅK I CENTRALA HELSINGBORG – EN ALLVARLIGT SKADAD (SVT 25.12.19) Vid 14-tiden på juldagen bröt ett knivbråk mellan tre personer ut i centrala Helsingborg. Samtliga tre fick uppsöka sjukhus, varav den ena med allvarliga skador.
 27. SKJUTNING I STOCKHOLM – TRE FÖRDA TILL SJUKHUS (Aftonbladet25.12.19) Flera personer har förts till sjukhus, två med skottskador i benet, enligt uppgifter till Aftonbladet. Den tredje personen ska ha träffats av rikoschetten.
 28. TAXIFÖRARE UTSATT FÖR GROV MISSHANDEL – FÖRDES TILL SJUKHUS. (Enkoping 25.12.19) Under juldagskvällen larmades polisen om att en taxichaufför misshandlats i centrala Enköping. Grov misshandel enligt polisen.
 29. SVENSK MÖRDAD INFÖR SIN FAMILJ PÅ GATA I LONDON (Sydsvenskan 24.12.19) En 36-årig man från Malmö sköts till döds på öppen gata i London på julafton. Mordet knyts till den svenska gängvärlden, misstänker polisen.
 30. KVINNA HITTAD DÖD I VILLA – MAN GRIPEN FÖR MORD (Aftonbladet 24.12.19) En kvinna hittades död i en villa i Västerås på julafton. Polisen har startat en mordutredning.
 31. MISSTÄNKT KIDNAPPNING I KÖPING LILLEJULAFTEN UTREDS SOM MORD (Aftonbladet 24.12.19) En kropp har hittats nergrävd på en ödslig gård i Köping lillejulaften. En man och en kvinna är häktade i mordfallet.
 32. VASKERIBRÅK – KVINNE FORSØKTE Å KNIVSTIKKE KVINNE(Expressen 22.12.19) En uenighet på et vaskeri på Hässleholmen i Borås medførte at den ene kvinnen gikk og hentet en brødkniv og forsøkte og stikke den andre kvinnen i magen.
 33. KNIVSTUKKET UTENFOR MCDONALDS RESTURANT (Gøteborgposten 22.12.19) En mann ble Søndag knivstukket utenfor en McDonalds resturant i Bäckebol.
 34. TILL SJUKHUS EFTER MORDFÖRSÖK (Expressen 22.12.19) En man utsattes på söndagskvällen för ett mordförsök i Kortedala i Göteborg när han knivhöggs flera gånger.
 35. MANN SKUTT I BENET I HELSINGBORG (Aftonbladet 22.12.19) En person i 45-årsåldern hittades tidigt på söndagsmorgonen med skottskador nära ett flerfamiljshus i södra stadsdelarna.
 36. FYRA ANHÅLLNA EFTER SKJUTNING I ERIKSBERG (SVT 19.12.19) En man blev under torsdagskvällen skjuten i Eriksberg i Uppsala. Efter en stor polisinsats kunde polisen gripa fyra män som senare anhölls. Han är förd med ambulans till sjukhus
 37. TONÅRING IHJÄLHUGGEN – STOR POLISINSATS (Aftonbladet 19.12.19) Person i halloween-mask flydde – två gripna.
 38. LEILIGHET BESKUTT I HELSINGBORG – EN SKADD (Aftonbladet 19.12.19) Ett antal personer befann sig i en lägenhet i Helsingborg när den natten till torsdagen besköts med flera skott, meddelar polisen.
 39. EN MANN SKUTT OG DREPT I SKÅNE (Aftonbladet 19.12.19)En 25 år gammel mann ble torsdag skutt og drept i Kristianstad i Skåne. Politiet jakter minst to gjerningspersoner.
 40. TVÅ MÄN SKJUTNA I UPPSALA: STOR POLISINSATS(Aftonbladet 16.12.19) Männen satt i en bil när de besköts i Uppsala sent på söndagen. En av dem dog av sina skador. – Flera skott avlossades.
 41. MAN GRIPEN FÖR MORDFÖRSÖK PÅ BEHANDLINGSHEM (Aftonbladet.16.12.19) En person i 40-årsåldern har skadats av ett stickvapen på ett behandlingshem i närheten av Katrineholm.
 42. EN DØD ETTER RESTURANTRAN (Aftonbladet 14.12.19) I Sverige er en mann død etter at tre maskerte menn tok seg inn på en resturant. Den drepte ble skadet med machete etter at det oppstod bråk under ranet.
 43. SKYTEEPISODE I VÄSTERÅS – to skadd (ABC nyheter 13.12.19) To personer er sendt til sykehus med skuddskader etter en skyteepisode i Västerås
 44. MISSTÄNKT MORDFÖRSÖK I SOLLENTUNA (Aftonbladet 13.12.19) Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord efter att en man i 30-årsåldern hittades stikkskadad i Tureberg i Sollentuna norr om Stockholm.
 45. SKOTTLOSSNING MOT LEILIGHET I UPPSALA (SVT 13.12.19) En lägenhet i Kvarngärdet i Uppsala besköts under fredagskvällen. Enligt polisen ska skott ha gått igenom ett fönster.
 46. MISSTÄNKT MORD I STOCKHOLM (Aftonbladet 13.12.19) En död person har hittats i en lägenhet i Hammarby Sjöstad i Stockholm.
 47. TO PERSONER ER SKUTT I HÄSSLEHOLM (Aftonbladet 12.12.19) En stor polisinsats inleddes i Hässleholm efter att två skottskadade män hittats utomhus.
 48. MAN SKJUTEN TILL DÖDS I SUNDSVALL (Aftonbladet 12.12.19) En man sköts till döds i Sundsvall under natten mot torsdagen. Tre personer har anhållits misstänka för mord.
 49. DÖD PERSON HITTAD I TYRESÖ (Aftonbladet 12.12.19) En död person har hittats i Tyresö utanför Stockholm. En förundersökning om mord har inletts.
 50. UNG MAN HITTADES DÖD – MISSTÄNKT MORD (Aftonbladet 11.12.19) En ung man har hittats död i Lövgärdet i nordöstra Göteborg.
 51. MISSTÄNKT MORD I ÅNGE – TVÅ ANHÅLLNA (Aftonbladet 11.12.19) Två personer har anhållits skäligen misstänkta för mord sedan en man i 20-årsåldern hittats avliden i en bostad i Ånge.
 52. KROPP INVIRAD I FILT HITTAD I SKOG – MORD UTREDS (Aftonbladet 08.12.19) En misstänkt mördad man hittades i skogen utanför Kalix.
 53. TO SKOTNE OG DREPNE VED NATTKLUBB I SVERIGE (NRK 05.12.19) To menn er døde av skadane dei fekk då dei vart skotne utanfor ein nattklubb i den svenske byen Norrköping natt til torsdag.
 54. MISSTÄNKT MORD I KATRINEHOLM (Aftonbladet 05.12.19) En man i 60-årsåldern hittades under eftermiddagen död i Katrineholm. En person greps kort därefter och har anhållits, misstänkt för mord.
 55. VITTNE SKADAT VID MORD I MALMÖ (Aftonbladet 05.12.19) En man i 20-årsåldern har skjutits till döds i Segevång i Malmö. Ett vittne skadades i samband med mordet.
 56. MAN HITTAD DÖD PÅ RASTPLATS: UTREDER MORD (Aftonbladet 05.12.19) Mannen hittades strax före klockan 18 vid en rastplats längs med E20 i höjd med Hallandsåsen och ska enligt den som slog larm då ha varit död.
 57. DÖDSSKJUTNING I MALMÖ (Aftonbladet 03.12.19) Man i 25-årsåldern sköts på öppen gata
 58. MANN DØD ETTER SKYTING I MALMÖ (Aftenposten 2. des. 2019) En mann ble funnet med livstruende skader i Malmö etter at politiet fikk melding om skyting mandag kveld.
 59. KVINNA HITTAD DÖD – MISSTÄNKT MORD (Aftonbladet 02.12.19) En kvinna i 45-årsåldern hittades död i en lägenhet i centrala Landskrona vid 15-tiden på söndagen.

(Gjengitt med tilatelse av Reelt.no)

70 prosent av strømregningen er avgifter og nettleie

4

Onsdag steg strømprisen med 77 prosent på en dag. Den vil muligens stabilisere seg litt, men det skaper utrygghet når et så viktig primærbehov som strøm i det kalde nord er så uforutsigbar, men er uforutsigbarheten tilfeldig?

De store svingningene i strømprisene blir en uventet og ofte overraskende utgift for dem med et allerede stramt budsjett. Er du to voksne og tre barn blir det vanskelig å spare på strømmen, eller det å bruke mest strøm når det er billigst på døgnet.

Og mens vi må betale rekordhøy strømpris, selger strømselskapene mye av strømmen vår til utlandet. Utenlandskablene går på høygir i vinterkulda og ifølge Statnett er dette et rent spørsmål om pris. De vil selge strømmen så dyrt de kan…

70 prosent av strømregningen er avgifter

I tillegg er hele 70 prosent av strømregningen din avgifter til staten og nettleie til ditt lokale nettselskap.

 • Rundt 40 prosent av strømregningen består av avgifter til staten.
 • Nettleien utgjør rundt 30 prosent av strømfakturaen.
 • Strømmen du bruker hjemme, utgjør de siste 30 prosent av strømkostnadene dine.

Selve strømprisen bestemmes av utviklingen på STRØMBØRSEN Nord Pool. Prisen er derfor avhengig av både det europeiske kraftmarkedet, og av været og temperaturen her hjemme.

Og med børser følger spekulanter. Disse produserer ikke strøm men lever av å kjøpe og selge strøm.

Det gjelder å kjøpe billig og selge dyrt, akkurat som med aksjer. Det er med andre ord mange interesser som skal tjene penger på strømmen vår før vi får den. Det er heller ikke vanskelig å ha stabile og forutsigbare strømpriser, men det er neppe ønskelig.

Les også: Kraftselskapene tjener rått på trading

De «smarte» strømmålerne

I tillegg har man med de nye strømmålerne gjort det mulig å ha høy strømpris når folk trenger den mest. De nye AMS-målerne leser av strømforbruket hver time, og nå betaler du den prisen som gjelder på det tidspunktet du bruker strømmen.

Generelt er prisen høyest når de fleste av oss er hjemme og bruker mye strøm – spesielt om formiddagen mellom kl. 8 og 11, og på ettermiddagen mellom kl. 17 og 20. Aller lavest er prisen mellom kl. 2 og 5 på natten…

Det er for de fleste lite gunstig å sette på vaskemaskinen om natta da strømmen er billigst og naboene skal sove, og du kanskje skal tidlig på jobb selv.

I tillegg frarådes vi sterkt å vaske på natta: Direktoratet for samfunns-sikkerhet og beredskap (DSB) råder folk til å IKKE bruke oppvaskmaskin, vaskemaskin eller tørketrommel når du sover eller ikke er hjemme.

– Risikoen for at det skal brenne er ikke større om natta, men når ingen er der og kan stoppe brannen, er det større risiko for at det skal gå galt sier Tor Øynes, senioringeniør i DSB.

Dette er noen av de mest brannutsatte elektriske apparatene vi har hjemme og både Gjensidige og If Skadeforsikring advarer mot å flytte strømforbruket til natta.

Så det store spørsmålet om «smarte strømmålere» er: Smart for hvem?

De smarte sparer penger

Vi bombarderes med en masse rare strømtilbud fra et utall antall strømtilbydere. Hvilken strømavtale er best av spotpris, innkjøpspris, timespot, variabel pris og fastpris? Over alt skal vi lokkes til å bytte strømleverandør, men mange av tilbudene er lokketilbud med liten skrift og du kan fort ende opp med en dyrere strømregning enn den du hadde.

Hvorfor skal noe så livsviktig som strøm være så vanskelig? Det finnes hundrevis av ulike strømavtaler vi forbrukere kan velge mellom.

Hvorfor har noe så viktig som strøm blitt en uoversiktelig jungel de færreste forstår? Kanskje fordi de smarte tjener penger, og den store flokken melkes for alt den er verdt? De færreste av oss har nemlig tid og mulighet til å sette seg inn i alt som skjer i samfunnet og vi betaler til og med skatt for at andre skal passe på og forenkle dette for oss.

Men det er ikke slik at staten passer på de små. Tvert i mot!

Spekulerer i dårlige betalere

I 2015 gikk strømselskapene bort fra muligheten til å betale kvartalsvis. Det kan være, og er taktisk. Du har nå tolv muligheter i året til å gå på et purregebyr.

Mange får også to strømregninger. Du får en regning for strømmen du bruker fra din strømleverandør, og en regning for transporten av strømmen din (nettleie) fra din netteier. Det dobler sjansen for at noe kan gå galt.

Det har seg slik at omleggingen av betalingsordningen til strømselskapene og f.eks. Lånekassen, kan gi store ekstrainntekter til det offentlige. – Smart!

Kunder hos Lånekassen mottar et purregebyr på 280 kroner ved for sen betaling. I 2015 budsjetterte de med 144,9 millioner kroner mer – på for sent betalte regninger fra sine kunder. Dette kommer i tillegg til et større millionbeløp fra den nyinnførte forsinkelsesrenta på 9,5 prosent.

Altså budsjetterte lånekassen med nær 150 millioner i økte inntekter ved å legge om betalingsordningen… I selveste statsbudsjettet står det oppført hvor mye Lånekassen regnet med å få inn totalt i purregebyr for 2015. Tallet er 262,5 millioner kroner.

De doblet med andre ord inntektene på purregebyrer ved å legge om betalingsordningene så flere fikk problemer.

Hvordan det ser ut for strømselskapene og hvor mye staten tjener på dette vites ikke, men hyppigere betaling gir flere purregebyr.

Ingen kjære mor…

Det er lenge siden politikerne var ansatt av folket for å tjene folket. Det er nye tider, og liberaliseringen av strømmen vår begynte på 90 tallet. Siden har den blitt en gullgruve for en rekke aktører. Inkassogebyrene i Norge er også tre ganger så høye som i Sverige. Det tjener statens innkrevingssentral godt på, så her er det ingen grunn til å rope på mamma når det går galt.

FÅR VI RIKTIGE KLIMAMELDINGER?

4

En NRK-måling viser at 71 prosent av unge i nord er bekymret for klimaendringene, mens de eldre bryr seg mindre, og det er kanskje ikke så rart med panikkvarslene som er skreddersydd for å skremme. Her er de unge mest påvirkelig. De eldre har sett klimaendringer komme og gå. Klimaet er i kontinuerlig endring. I tillegg vet de eldre at media ofte ikke snakker sant.

Den eldre garde husker også det kalde 70 tallet. Den gang «hypet» media ekstreme vær-hendelser og en ny istid som skulle føre til den nye apokalypsen. Miljøekstremister foreslo alt fra å forby forbrenningsmotoren til befolkningskontroll.

De varme 20-30 og 40 årene er retusjert fra FNs klimapanel, i tillegg til masse annet. For 1000 år siden dyrket vikingene korn på Grønland. I dag er vekstsesongen for kort.

NRK bruker en isbjørn som bilde på artikkelen, og isbjørnen har i mange år vært frontet som selve ikonet på klimaendringene. Vi har sett mengder av artikler med utsultet og utrydningstruet isbjørn, men problemet er bare at dette er løgn!

ISBJØRNTALLENE NÅR NYE HØYDER

Hvem husker ikke bildet av den «utsultede» isbjørnen på Svalbard som gikk verden rundt i 2015? Den var antagelig syk. En forskningsrapport fra Svalbard i 2015 viser imidlertid at antallet har økt med 42 prosent på 11 år og bamsen er i god form. Det samme med den utrydningstruede hvalrossen.

Dette bekreftes av en nyere studie som viser at isbjørnbestanden globalt har vokst med 20 prosent på 14 år, og den er i god form. Bestanden øker til de høyeste nivåene på flere tiår I tillegg er det skutt over 10.000 isbjørn i denne perioden. Dette bildet er helt motsatt av hva US Geological Survey sa i 2018 da de anslo at isbjørnbestanden hadde gått ned med 40 prosent de siste ti årene.

I Canada er det så mye isbjørn at Inuittene trygler myndighetene om økt bestands-kontroll.

HVA MED SKREKKVARSLENE OM GRØNLAND?

NRK hadde den 3. august enda en skrekkmelding om Grønland som er sterkt missvisende. Rekordhøye temperaturer har smeltet ti milliarder tonn is på en dag. Dette er ikke mye i når det likevel er varmt og det finnes 2600 000 milliarder tonn is. I november 2018 vokste isen med tolv milliarder tonn på en dag.

I tillegg måtte forskerne nylig annullere varmerekorden som ble satt på Grønland 2. august. Det var nemlig ikke 4,7 varmegrader, men 2 minusgrader. Dermed kan man vel også stille spørsmål ved hvor mange milliarder tonn som smeltet den dagen?

Husker du hundesleden over Grønland med vann på toppen av isen som verserte i mediene verden over nylig? Det viser seg å være helt normale tilstander på Grønland i denne årstid. Forsker og lokale understreker, at bilde av hundesleden som har gått viralt er ‘helt alminnelig’ i Thule.

Polar Portal kunne nylig melde at: Sæsonen i Arktis 2017-18 har igen været ekstraordinær. En kold sommer med meget nedbør har styrket Indlandsisen. Og gletsjerne fortsætter de seneste seks års udvikling, hvor de samlet set stort set har bevaret deres areal.” Polar Portal årsrapport 2018

Så sent som 29 mars i år fikk vi vite at den berømte Jakobshavnbreen har begynt å vokse i samme tempo som den trakk seg tilbake. Denne breen har vært et viktig symbol på de ekstreme klimaendringene.

Les også: GRØNLAND VAR VARMERE FOR 80 ÅR SIDEN ENN I DAG

MEN HVORFOR SMELTER ISBREER?

De siste 150 år har den globale temperaturen økt med 0,9 grader, men ekspertene strides om tallene da man har gått like mange år tilbake og nedjustert tidligere temperaturer. Klimaforskerne mente at disse var for høye…

På samme tid har magnetskjoldet som skal beskytte oss mot det sterke sola blitt redusert med 10 prosent. Dette skjer samtidig som sola har økt i styrke. Det er med andre ord meningen at det skal bli varmere.

I tillegg fant NASA en sprekk i magnetskjoldet i 2008 som var bredere enn fire jordkloder, og flere spør seg om hvor denne sprekken er i dag og hva det har å si for klimaet.

Les også: BREENE HAR VÆRT BORTE FØR

HVA MED SMELTINGEN AV SJØIS?

Det er riktig at det har smeltet en del sjøis i Nord, men totalt sett har sjøisen økt globalt de siste 40 årene. Det viser en nylig NASA studie. I tillegg er det oppdaget en mengde aktive undersjøiske vulkaner de senere år. I Arktis, I havet utenfor Svalbard, I stillehavet da de lette etter Malaysian Airlines flyet, og i havet utenfor Antarktis. I tillegg fant NASA at en «varmeplate» på størrelse med en supervulkan smelter Vest-Antarktis underfra.

I 2013 hadde man funnet flere hundre aktive undesjøiske vulkaner i havet mellom Svalbard og Grønland. Her møter 1200 grader glohet lava iskaldt vann og dette varme vannet sendes nordover med havstrømmene. I tillegg kan bergarter i omegn holde 1000 grader. Selvsagt vil dette påvirke klimaet på Svalbard og deler av Grønland, men som vi ser klarer både isbjørn og hvalross seg bra.

DE MAGNETISKE POLENE OG KLIMAENDRINGER

Ved årtusenskiftet var det mye debatt om endringer i de magnetiske polene og de kaotiske klimaendringer dette kunne skape. Er det like før hele magnetfeltet snur, og Norden blir Syden?

Mye lokale variasjoner var fryktet, men dette forsvant til fordel for CO2 teoriene.

For 50 år siden flyttet den magnetiske nordpolen seg med cirka 15 kilometer i året. I dag flytter den seg med cirka 64 kilometer i året. Dagbladet hadde en artikkel i 2010 hvor de kunne melde at den magnetiske nordpol er på vill flukt mot Sibir.

Mengden CO2 i atmosfæren er på 400 ppm (eller 400 milliondeler) og vi tåler godt 1000 ppm. CO2 mengden i atmosfæren utgjør således 0,04 prosent og man antar at menneskeskapt CO2 står for 4 prosent av dette igjen. Ikke veldig mye når vi samtidig ser at økt CO2 gjør jorden grønnere. Stikk i strid med hva klimaforskerne varslet.

HVA MED ALLE VARMEREKORDENE?

De senere årene er vi bombardert med varmerekorder, men stemmer dette? Jeg viste til varmerekorden på Grønland den 2 august som måtte annulleres. Det var ikke 4,7 plussgrader, men 2 minusgrader. Så feil kan våre moderne termometre ta. Også varmerekorden i Norge måtte nylig annuleres. Den fra 1970 gjelder enda.

Det viser seg også at når de hevder juli 2019 var den varmeste noensinne målt, så er dette basert på et snitt i perioden 1981 til 2010. Man burde i hvertfall bruke siste 100 år, eller siste 1000 år. Da ville resultatet ha vist noe helt annet. I tillegg viser det seg at juli sannsynligvis bare var den fjerde varmeste måneden siste 41 år.

Varmerekordene i de europeiske byene i sommer har også sin naturlige forklaring, i følge NASA

Les også: Meteorologisk institutt bruker data fra anslagsvis 130 svartelistede målestasjoner.

Konklusjonen er at verden påvirkes av naturlige klimaendringer og det meste av skremsler er usant. Dessverre påvirkes barna sterkt. Mange er så vettskremt at et nytt yrke har dukket opp. Klimapsykologene kommer. Personlig er jeg mer redd for atomkrig i våre dager enn naturlige klimavariasjoner.

(En god del av informasjonen her er hentet fra Klimaposten, med tilatelse)

Flytransport er mest miljøskadelige

5
Et Boing 737 fly fra Norwegian. – Foto Jørgen Syversen

På tross av at flytransport er den mest miljøskadelige transporten som fins i verden, flyr nordmenn som gale. Nordmenn flyr nå fire ganger mer innenriks enn svenskene.

Samtidig bruker statsledere, politikere og klimaeksperter privatfly og jumbojets til klimakonferanser for å fortelle verden hvor viktig det er å redde miljøet. En flytur til London forurenser like mye som et halvt års bilkjøring. Det å fly er dermed det verste vi kan gjøre mot klimaet.

Hvorfor arrangerer man ikke videokonferanser og lignende, og heller går foran som et godt eksempel? Under World Economic Forum i Davos valgte rundt 1.700 deltagere å reise med privatfly.

NORDMENN FLYR SOM GALE
I 2002 var det ca 8 millioner nordmenn som fløy til utlandet. I 2015 hadde dette tallet økt til 19,9 millioner og da kommer innenriksflygning i tillegg. Over 54 millioner passasjerer fløy til eller fra Avinors lufthavner i fjor. Selskapet Avinor driver 44 flyplasser, hvorav 12 eies av Forsvaret. Norges hovedflyplass, Oslo lufthavn, hadde alene over 28,5 millioner passasjerer i 2018, en vekst på 3,8 prosent sammenlignet med året før.

En nordmann slipper ut 10,5 tonn CO2 årlig, mens gjennomsnittet i verden er 3,5 tonn.

Forsker Borgar Aamaas ved CICERO Senter for klimaforskning har på oppfordring fra Dagsavisen regnet ut hvor mange kilo CO2-ekvivalenter du bidrar til hvis du flyr fire gitte strekninger. Dette er resultatene:

• Oslo-Bergen: 85 kilo.
• Oslo-London: 240 kilo.
• Oslo-New York: 1.100 kilo.
• Oslo-Bangkok: 1.700 kilo.

– Det er én vei. Skal du tilbake igjen også, må du doble tallet, påpeker han.

KAN TA 20-30 ÅR Å EKEKTRIFISERE FLYTRAFIKKEN
Utfasingen av kjøretøy på fossilt drivstoff kan være noe forhastet. I følge en NRK artikkel kan det ta 22 år før all flytrafikk i Norge går på strøm, men massive klimaoverskrifter skaper panikk og forhastede slutninger, og denne hurtig-elektrifiseringen av samfunnet begynner også å gå på miljøet løs.

Alt skal bli elektrisk. Skatebord, sparkesykler, tråsykler, bysykler, biler og alt som beveger seg, ikke fordi vi trenger det, men fordi storkapitalen tjener penger på det.

Man begynner å fase ut bilene før man i det hele tatt har på plass gode alternative løsninger. El-biler er f.eks. ikke særlig gunstig for kalde vinterland som Norge, Russland, Nord-Amerika, mfl. Det betyr at vi kan få en ny episode hvor politikerne presser på oss et kjøretøy som kort tid etter viser seg å ikke være hensiktsmessig. For eksempel begynner hydrogenmotoren å bli en stor konkurrent til Elbilen, og man lager også hybridbiler, så noen få år etter at nordmenn har skaffet seg elbiler kan vi få en lignende situasjon som da myndighetene la opp til avgifts-rabatter og pushet folk til å kjøpe dieselbiler, for så å kåre dieselbilen til den verste miljøsynder og avgiftsbelegge den deretter. Folk føler seg snytt.

Foreløpig ser det ut som om at batteribilen leder, og spesielt med sin fordel av strømnettet, men hva om Hydrogen blir vinneren, eller en ny banebrytende teknologi bryter igjennom? Det er ikke utenkelig i dagens høyteknologisamfunn og hvor det er gitt mye klimapenger til forskning på dette de senere årene. Det er mange hoder i sving.

UTFASING AV BILPARKEN
Norge har gått inn for å fase ut fossilbiler innen 2025, noe som er tidligere enn de fleste andre europeiske land. Her går Norge i front sammen med Nederland. Frankrike og England satser på en stans av salget innen 2040, og Tyskland i 2030.

Når da verdens 16 største containerskip, som frakter all engangs-elektronikken, julegavene våre og masse dill vi strengt tatt ikke tenger, har utslipp som hele verdens bilpark på over 1 milliard biler, så ville en elektrifisering av disse sannsynligvis ha en langt større miljø-messig effekt enn å panikk-utfase fullt brukbare og gode biler som folk flest trenger. I tillegg bør man se på produksjonen av all den unødvendige engangs-elektronikken, alle fargevarianter og modeller som skal stå på lager slik at vi har noe å velge mellom, og det faktum at det ikke finnes noen standard så alt har sine egne ladere, kontakter og lignende. Folk har søppelsekker fulle av ledninger, ladere, dingser og annet som ikke kan brukes.

Er det da strømregningen man bør avgiftsbelegge stort for å spare miljøet? Strøm er faktisk ett av primærbehovene i kalde vinter Norge, men det er kanskje en annen debatt. Poenget er at mye av dette virker lite gjennomtenkt og at en panisk og kaotisk klimadebatt driver det frem. Det kan vise seg å være svært lønnsomt og effektivt i å prioritere riktig.

HELSEMESSIGE ASPEKTER
Det finnes forøvrig en gammel Hopi-profeti, fra lenge før de første fly var tenkt på, og som advarer mot noe som ligner fugler eller insekter på himmelen. Bak de ville det være en hale av skitt. Etter hvert ville hele himmelen rundt hele Jorden bli uren av disse halene av skitt og dette vil forårsake mange sykdommer som vil bli mer og mer kompliserte.

I dag kobler man f.eks Autisme til trafikkforurensning. Selv bor jeg i et stort boligstrøk hvor alle fly som skal til Værnes flyr over i lav høyde, og de flyr rett over tettbefolkede områder for å spare penger, men på sikt kan dette bli svært kostbart for samfunnet. I tillegg skaper flytrafikken rett over hodene våre utrygghet, spesielt gamle fly som får husene til å riste, og som høres ut som om de kan styrte når som helst.

Hva vil en halvering av flytrafikken i verden utgjøre? Vi snakker ikke bare om flyforurensningen, men tenk på alt det passasjerene må kjøpe og forbruke som følge av reisen, ting de ikke trengte om de var hjemme, på en videokonferanse i hjembyen, og ikke minst for helsen?

Her kan du se et kart over flytrafikken i verden, i nåtid. Ufattelig!

PHASELLUS QUIS TEMPUS QUAM

0

lorem in tincidunt finibus, ipsum mauris tincidunt nisi, vel auctor metus turpis eget erat. Phasellus quis tempus quam, et semper lorem. Ut non magnator es fibre. Fibre es lorem metus gip es tip. Ana fids per cento krip un ses umbro fibre es uno. Volutpat in quis sem. Cras nibh lectus, ullamcorper eget lectus Phasellus quis tempus quam, et semper lorem. Ut non magnator es fibre.Vivamus lobortis turpis a lacinia bandit.

VIVAMUS RISUS QUAM

0

Phasellus dictum sed tellus vel pulvinar. Donec in dolor id velit vestibulum volutpat in quis sem. Cras nibh lectus, ullamcorper eget lectus sollicitudin, sollicitudin pharetra est. Pellentesque eros nunc, pellentesque vitae turpis ut, euismod hendrerit nunc. Cras quis faucibus diam, at tempor nulla. Vestibulum posuere nisl molestie molestie scelerisque. Nam libero nibh, lobortis et justo vitae, euismod tincidunt velit. Vivamus risus quam, ullamcorper ac imperdiet vel, egestas sit amet elit.

SUSPENDISSE TURPIS DIAM

0

Suspendisse a dui eget dui molestie pretium feugiat ac orci. Ut vitae fermentum arcu. Nam sed viverra sem. Mauris nulla quam, porttitor ac sollicitudin at, malesuada mattis mauris. Cras nec suscipit nisl. Suspendisse turpis diam, consectetur et pharetra id, cursus sit amet ligula. Ut euismod eget mi nec euismod. Phasellus tempus est nec nisi porta accumsan in ornare orci.

CURABITUR TEMPUS VITAE

0
Nyheter
Nyheter – Foto Pixabay

lorem in tincidunt finibus, ipsum mauris tincidunt nisi, vel auctor metus turpis eget erat. Phasellus quis tempus quam, et semper lorem.

UT NON MAGNA ANTE

0
Internasjonale artikler
Internasjonale artikler – Foto Pixabay

Nam consequat, lorem in tincidunt finibus, ipsum mauris tincidunt nisi, vel auctor metus turpis eget erat. Phasellus quis tempus.